Główne (dominujące) oświetlenie w kuchni
Podstawowym źródłem oświetlenia w kuchni powinna być duża, wydajna lampa, którą montuje się w centralnej części sufitu. To dobry sposób na uzyskanie równomiernego oświetlenia o naturalnym charakterze.
Warto wybierać spośród tradycyjnych lamp sufitowych, które wyposażone w odpowiednie oprawy, będą skutecznie rozpraszały źródło światła. Kierunek świecenia także ma znaczenie – najlepiej, kiedy lampa świeci do góry; dzięki temu światło będzie odbijało się od powierzchni sufitu i rozchodziło po całym pomieszczeniu, eliminując przy tym niepożądane cienie.
W zależności od potrzeb i oczekiwań, należy spodziewać się, że lampa będzie pobierała od około 100 do nawet 200 Watów.
Warto przeczytać: Jakie oświetlenie do salonu?
Popularnymi rozwiązaniami są nowoczesne, minimalistyczne żyrandole oraz plafony – wybór tych ostatnich warto negocjować ze sprzedawcą, ponieważ w przypadku większych powierzchni, źródło emisji światła z plafonu może okazać się niewystarczające.
Warto mieć na uwadze, że w większości przypadków, samo oświetlenie centralne kuchni bywa mało efektywne – szczególnie podczas przygotowywania posiłków, kiedy lampa znajduje się za plecami użytkownika; powstający w ten sposób cień bywa dość uciążliwy i chociaż to nie oczywiste – przy dłużej pracy skutecznie męczy wzrok.
Jakość źródła oświetlenia, czyli jak rozpoznać, że wybrana lampa sprawdzi się w kuchni?
Przed podjęciem ostatecznej decyzji o wyborze oświetlenia do kuchni warto zapoznać się z kilkoma podstawowymi kryteriami, a w tym m.in.:
- temperatura: temperatura ma decydujące znaczenie przy wyborze lampy kuchennej. Do pomieszczeń dziennych warto wybierać światło o temperaturze barwowej neutralnej lub tej zbliżonej do światła dziennego. Skala wyrażona jest w stopniach Kelwina i im wyższa, tym chłodniejsza jego temperatura barwowa. Skala od ok. 3000 do 5000K.
- RA: RA, czyli inaczej wskaźnik oddawania barw informuje o tym, w jaki sposób postrzegane będą barwy w otoczeniu wybranego źródła światła. Im wyższy, tym lepsza symulacja światła dziennego (kolor przedmiotów, mebli jest cieplejszy i znacznie bardziej komfortowy w odbiorze. Skala od 0 do 100.
Uwaga: niektórzy producenci nie podają tych dwóch współczynników osobno, posługując się 3-cyfrowym kluczem.
Pierwsza cyfra to RA dwie pozostałe wskazują na temperaturę barwową.
Oświetlenie dodatkowe (uzupełniające) w kuchni
Świetnym dopełnieniem oświetlenia dominującego mogą być dodatkowe lampy lub listwy oświetleniowe, które pomogą rozjaśnić wybrane strefy robocze, a w tym m.in. stół kuchenny, zlew, blat oraz kuchenkę.
Jak oświetlić blat roboczy w kuchni?
W przypadku blatów roboczych, dobrym sposobem będzie skorzystanie z zestawu kilku lamp punktowych zawieszonych tuż nad jego powierzchnią. Świetnie sprawdzą się do tego m.in. moduły halogenowe lub te, wykorzystujące technologię LED.
Alternatywnym rozwiązaniem do oświetlenia blatu kuchennego jest zastosowanie oświetlenia pod szafkami, jeśli te są zamontowane równolegle do jego powierzchni. Niewielkie, smukłe oprawy halogenowych można zamontować w kilkunastocentymetrowych odległościach lub zdecydować się na listwy LED (do wyboru różne odcienie, od neutralnych przez kolorowe).
Jak oświetlić stół w kuchni i/lub jadalni?
W przypadku stołów kuchennych, dobrym rozwiązaniem mogą być lampy wiszące z kloszem – ten zagwarantuje spodziewane rozproszenie świata, a także ograniczy ewentualne ryzyko oślepienia osób, z niego korzystających.
Wybór lamp jest w zasadzie dowolny i powinien być wynikiem osobistych preferencji użytkowników. Warto jednak zaznaczyć, że o ile w przypadku stołów kwadratowych lub okrągłych sprawdzi się jedna większa lampa o odpowiedniej mocy, to już przy stołach prostokątnych i modułowych (np. w kształcie litery L) niezbędnym może okazać się zastosowanie kilku mniejszych źródeł oświetlenia.
Czytaj również: Czy oświetlenie LED jest rzeczywiście oszczędne?
 |